AstraZeneca, Zug Switzerland

AstraZeneca's new office within the prestigious Quadrolith building in Zug, Switzerland aimed to provide not only functional spaces but also to infuse an ambiance that would promote creativity and collaboration among employees.

The primary objective of the project was to create an environment that encourages collaboration while also facilitating focused individual work. This balance was essential to address the diverse needs of AstraZeneca's workforce. The design approach was deeply rooted in the local architecture, harmonising the workspace with the surrounding aesthetic.

The 'iWork' Strategy

The driving force behind the endeavour was AstraZeneca's 'iWork' strategy, which focuses on various work activities such as general office tasks, discussions, concentrated individual work, and teamwork. This strategy led to the inclusion of numerous meeting rooms, teamwork spaces, and retreat areas on all floors. Andrea Mugan, the Country President of AstraZeneca Switzerland, emphasised the strategy's effectiveness in meeting employees' preferences and activity-specific requirements.

At the heart of the office lies the 'Town Hall,' conceived as a communication hub with a staircase design connecting floors 3 to 4. Not only does this architectural element foster inter-floor exchanges, but it also serves as a central gathering place for monthly employee assemblies, embodying a sense of unity and openness.

Dynamic Work Neighbourhoods

One of the notable aspects of the workspace is the absence of permanently assigned desks. Instead, employees work in "neighbourhoods" aligned with their departments. This approach accommodates the dynamic needs of sales representatives and part-time workers, offering a flexible and adaptive environment.

The interior aesthetics play a significant role in creating a cohesive and elegant atmosphere. Wood panelling with rounded corners in core zones, natural surfaces like parquet floors and sound-absorbing textiles, and luminous glazing in conference rooms contribute to a sophisticated charm. The use of wood even evokes the neighbouring alpine chalets, adding a touch of regional identity.

Seamless Integration of Form and Function

The selection of furniture played an equally pivotal role in defining the workspace's distinctive character. Vitra emerged as a natural choice, given its Swiss origins. The Fauteuil de Salon chair, designed by Jean Prouvé, seamlessly integrates into the environment with its structural aesthetic. The Alcove pods offer privacy and quietude, their high side and back panels shielding occupants from visual and acoustic distractions.

Adding a touch of natural serenity, the lapalma KIPU poufs resemble smooth beach pebbles, blending the outdoors with the indoors. The Arper Catifa Chairs, with their softly curved seats, further complement the office's elegant design.

A Showcase of Innovation and Elegance

AstraZeneca's new office stands as a testament to functional innovation and aesthetic elegance. Through collaborative design driven by the 'iWork' strategy, the workspace encourages productive interactions while accommodating individual needs. The marriage of local architecture, sophisticated interior design, and carefully selected furniture pieces creates an environment where employees thrive and innovation flourishes.

If you liked this project, check out our Ted Baker case study.


Client:
AstraZeneca

Location:
Zug, Switzerland

Architect:
Bueronauten

Services:
Storage & Warehousing, Furniture Supplier, Planning & Design Support, Project Management & Install

sectors:
Pharmaceuticals and Medical

Products:
Fermob, Naughtone, Vitra, Arper, Orangebox, Fritz Hansen, Lapalma, Norman Copenhagen, Muuto


Related Projects

Newsletter Sign-up